DC calibrator Fluke 5440 – продължение

Както обещах в първата тема за Fluke 5440 ще опиша последващите интервенции по възстановяването му. Пристигнаха елементите които бях поръчал по сервизното описани (главно кондензатори и няколко резистора) и намерих време да се занимая с него.

Започнах модул по модул където имаше елементи за сменяне и наистина открих доста протекли електролитни кондензатори – наложи се почистване и възстановяване на определени места от платките.

Освен протеклите имаше и доста кондензатори които бяха далеч от номиналните си стойности.

100uF / 35V
4.7uF / 35V
15uF / 35V
15uF / 35V

След 1-2 часа приключих с подмяната на кондензаторите по всички платки. Наистина имаше голям процент елементи които бяха извън спецификацията. Равносметката в снимки е :

Преди да продължа с разглобяването на предния панел, клавиатурата и високоволтовото захранване със задния панел го събрах и включих за проба. Fluk-а тръгна добре, което означаваше, че съм си свършил добре работата по платките които ремонтирах досега и мога да продължа по работата с него.

Последва разглобяване и подмяна на елементи по останалите модули на уреда.

Тук се виждат пораженията по левия дисплей, за който ще търся вариант за подмяна.
Десния дисплей изглежда и работи добре. Тук има още няколко ROM-а за BackUp.

Капаците, предния панел, клавиатурата и контролера измих на следващия ден.

Резултата след измиването – добре изглеждащ панел и чиста клавиатура. Готови за обратно инсталиране в калибратора.

Една от най-изнервящите работи по калибратора беше подмяната на три кондензатора в единия дисплей. Оригинално бяха между две платки и нямаше никакво място да се стигнат. Единственния вариант който аз намерих – рязане на кондензаторите и монтиране от обратната страна на платката.

След като събрах всичко го пуснах да си направи Self Test и Internal Calibration. Всичко мина без проблеми и последва 12 часов тест. Резултата от всичко – уред, който може би ще ползвам доста време докато не излезе нещо по-добро за да го замени на масата за калибриране.